Apple Watch 4 ensikokemus

Kun Apple Watch 1 tuli markkinoille Suomeen 2015, sanoin, että tuota minä en ainakaan tarvitse.

Ensimmäisen urheilukellon hankin joskus 1990-luvun lopulla. Se oli Polar, sykevyö, paristonvaihto kellokaupassa, yksi käynti tehtaalla huollossa. Kyllä se aikaa ja sykettä mittasi ja niillä tiedoilla sain vauhdin pidettyä kurissa. Sen jälkeen oli Suunnon kelloja ja pettymyksiä. Sitten seurasin lenkkiä puhelimella. Tämä muutti koko homman. Tietoa tuli tolkuttomasti, suurin osa mulle tarpeetonta.

Golfissa puhelin toimii hyvin tuloskortina, kenttäkarttana, etäisyyden mittaajana, tulosten välittänä ja arkistoijana. Mutta vähän hankala se on pelatessa, ei aina viitsi kaivaa taskusta etäisyyden mittamiseen. Eipä silti, sillä tiedolla ei ole paljon hyötyä minulle. Pallohan menee sinne minne sattuu. Golfiin on myös kelloja, mutta siihen sen käyttö jääkin.

Näin eka kerran Apple Watch ykkösen Cupertinossa, juuri kun se oli tullut markkinoille. Silloin se kiinnosti, mutta käyttäjien kokemukset eivät vielä olleet kummoisia. Sen jälkeen on tullut kolme versiota ja nyt alkavat ominaisuudet olla sillä tasolla, että niitä voisi hyödyntää.

Apple Watch 4 

Tämä julkistus syksyllä 2018 herätti kiinnostuksen. Lenkkikaverini mittaili aikaa, matkaa ja sykettä kellolla ja minä kaivoin puhelinta taskusta. Sain kokeilla Apple Watch ykköstä, josta kyllä GPS-mittaus  ja paljon muutakin. Mutta tuli vähän kokemusta, miltä kello tuntuu ranteessa. Sitähän ei ole ollut sitten iPhone vitosen.

Satuin olemaan etelän matkalla ja siellähän kello tuli kauppoihin ennen Suomea, joten päätin käydä vilkaisemassa kohtalokkain seurauksin. Paikkakunnalla oli Applen oma Store. Tää oli sellainen miniversio kauppakeskuksessa, ei mikään viidennen avenuun lasikuutio. Kellopöydän ympärillä oli kuhinaa. Myyjä tarttui heti kiinni saaliiseen ja kysyi ”olenko valokuvaaja”, mulla roikkui Canon järkkäri (kamera, ei järjestysmies) lantiolla. ”Hienoa, minäkin kuvaan, minulla on Nikon”. Sen jälkeen minua vietiin kuin sinkkiämpäriä Tokmannin avajaisissa.

Minusta tuli Applestoren bussikuski, kyydissä Apple Watch 4 Nike+ älykello ja kuskilla tyytyväinen hymy huulilla, vaikka matkabudjetti oli tyhjennetty jo kolmantena päivänä. Tämän pitkän alkuverryttelyn jälkeen itse asiaan. Pitihän vakuuttaa itseni huutavasta kellon tarpeesta.

Käyttöönotto
Tiedät varmaan sen tunteen, kun avaat innostuneena jonkin teknisen vempaimen paketin. Tämän Apple osaa. Pakkaus on hieno, toimiva ja hyvin suunniteltu, se miellyttää, kun ura on tehty mainostoimistossa. Muutamalla valinnalla kellon saa käyttökuntoon, avuksi tarvitaan myös Applen puhelin, jonka kautta valitaan ominaisuuksia, kellotauluja ja ohjelmia. Kivaa tekemistä, kun kaikki uusi vielä kiinnostaa.

Ensikokemus
Aluksi kaikki tuntui sekavalta, vaikka nappeja on vain kaksi. Toista voi painaa ja pyörittää ja toista vain painaa. Mutta sitten on kellotaulu, jota voi vetäistä joka suuntaa ja napautella milloin mistäkin. Pian seisenkymppisellä tämä on hyvää näppäryys ja muisti harjoitusta. Laitteen loogisuuteen tottuu, veihän Apple Nokiakin tuhoon intuitivisellä käyttökokemuksella. Oppimiseen ei insinööriä tarvita, pitää vain kokeilla.

Kellotaulut
Tämä oli entiselle peruskellon käyttäjälle outo tuttavuus. Kellotauluja on paljon ja niihin voi kerätä erilaisia tietoja. Tässä esimerkki luettelo:

Aika – löytyy monella erilaisella näytöllä ja vyöhykkeellä
Kunto – urheilusuorituksia voi mitata ja seurata useilla ohjelmilla. Se ohjelma, jota käytät puhelimessa näkyy nyt kellossa.
Sää – voi valita useamman paikkakunnan sään, joista saa olennaisimmat tiedot
Hälytykset – herätykset, ajastimet, sähköpostit, kaikki mitkä puhelimessa hälyttävät, saadaan myös kelloon
Kalenteri – voit määrittää, että seuraava tapahtuma näkyy ja siitä pääset myös kaikkiin muihin tapahtumiin
Ajastus – yhdellä näppäyksellä voi määrittää, miten löysänä munan haluat
Terveys – tää on jo vähän ärsyttävä piirre, tosin sen saa pois käytöstä. Käskee lenkille, seisomaan, hengittämään ja seuraa koko ajan kaikkia liikkeitä.
Kuvat – saat näyttöön jonkin kuvakansion ja sitä voit selailla
Muistutukset – muistuttaa kalenterissa olevista tapahtumista
Viesti, sähköposti – näet, puhelimeen saapuneet postit ja voit selata niiden otsikoita
Musiikki – voit tallettaa musiikkia kelloon, jota kuuntele lenkillä ilman puhelinta
Kaukosäädin – voit ohjata Applen eri laitteita
Radio
– voit kuunnella tämän kautta eri nettiradioita ja niitähän löytyy nykyään
Puhelin
– voit käyttää myös puhelimena, esim. kotona,  kun varsinainen puhelin soi takin taskussa tai olet pannuhuoneessa voitelemassa suksia
Lentotila, tämä kello ei vielä sisällä kaksista keinoälyä, koska lentokoneessa pyysi aloittamaan ulkokävelyn, sisäkävelyn olis jollain tavalla vielä ymmärtänyt

Kahden viikon käytön jälkeen
Nyt on tullut kokemusta. Aika on hyvä nähdä kaivamatta puhelinta taskusta, tästä on kokemuksia kaikilla. Mutta samalla vilkaisulla näet seuraavan tapaamisen. Niitä on kyllä nykyään vähän ja osa niistäkin unohtuu. Säätä voi seurata kellosta ja ikkunasta, sekin on kivaa. Ei tartte mennä huonolla säällä ulos. Pulssiakin on seurattu lenkillä, eipä nouse enää yli sadanviidenkympin. Kun ranteessa napsahtaa, ukille on tullut uusi kuva Iidasta. Munatkin on keitetty koviksi kellolla. Radiosta on kuuluu uusintoja lenkillä. Odotan innolla kesää, miten tämä parantaa golfia. Tenniksessä toimi hyvin. Kaaduin, ilmoitti, että olet kaatunut, soitetaanko apua. Ei tarvittu, mutta olkapää on vieläkin vähän kipee, mutta onneksi ei kellokädestä.

Filmi on kökkö, mutta yritä kestää, teen näitä vain yhden vuodessa, en ole mikään tubettaja. Nyt on tullut lisää kokemusta kellosta, lenkki ja kuntosali. Tarkkaa tietoa harjoittelusta helposti, jos sitä kaipaa.